Aansprakelijkheidverzekering bij huisdieren

Op deze website focussen we op informatie over de zorgverzekering voor huisdieren, maar ook belangrijk is de aansprakelijkheid verzekering (WA). Als eigenaar van een huisdier ben jij verantwoordelijk voor de mogelijke schade die het beestje heeft aangericht. Vooral wanneer er bij een ongeluk met schuld van jouw dier menselijk letsel ontstaat kunnen de kosten niet te overzien zijn. Voor dit soort gevallen is er de aansprakelijkheidsverzekering. Overigens is deze verzekeringen niet alleen voor schade aangericht door dieren, mar door iedereen in het gezin, maar zoals de meeste huisdier eigenaren weten loop je met een huisdier een verhoogt risico op schade.

Dit is de definitie van een aansprakelijkheid verzekering:

Een Aansprakelijkheidsverzekering (ook wel foutief WA-verzekering genoemd) is een verzekering die de verzekerde beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid. Op enkele uitzonderingen na vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering gewoonlijk alle letselschade en zaakschade die door de verzekerde wordt veroorzaakt. Opzettelijk veroorzaakte schade en schade die uitsluitend bestaat uit financiële schade (in verzekeringstermen: zuivere vermogensschade) is doorgaans niet verzekerd. Ook schade aan gehuurde zaken is niet gedekt.

In Nederland is het niet verplicht om een WA verzekering af te sluiten (behalve dan voor je auto), maar absoluut voor iedereen aan te raden. De kosten zijn niet hoog, een paar euro per maand. Maar het bedrag dat verzekerd wordt is wel erg hoog, meestal tussen de 1 en 2 miljoen. Een bedrag dat ook vaak nodig is om de kosten van bijvoorbeeld een verkeersongeluk waarbij menselijk letsel is veroorzaakt te dekken. Ook is het in andere Europese wel verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben voor je huisdier, dus neem je de hond of kat mee op vakantie, controleer dit!

Het is overigens normaal gesproken niet nodig om een aparte WA verzekering voor het huisdier af te sluiten, bij de meeste verzekeraar zijn de huisdieren opgenomen in de gewone verzekering.